How to Water Relaunch.

How to Water Relaunch.

Αλλη μια βασική τεχνική απο την οποία εξαρτάται η ασφάλεια του αναβάτη είναι το water relaunch. Είναι η τεχνική με την οποία ο αναβάτης επαναφέρει τον αετό στον αέρα μετά από μία πτώση του στο νερό. Σε αντίθεση με το self rescue το water relaunch θέλεις δεν θέλεις θα το μάθεις γιατί θα χρειαστεί να το εκτελέσεις άπειρες φορές. Βέβαια καλό είναι να το μάθεις με τον εύκολο τρόπο δηλαδή σε ελεγχόμενες συνθήκες και όχι με τον αετό στο νερό ταξιδεύοντας για Αφρική. 

 Για την πραγματοποιηση του water relaunch υπάρχουν 3ς απλοί κανόνες. Είναι απλοί για τους θυμόμαστε εύκολα για να τους εκτελούμε ακόμα πιο γρήγορα, πριν χάσουμε την σανίδα ή βγούμε στην απέναντι ακτή.

Πρωτος κανόνας: To leading edge κάτω.

Για να ξεκινήσει κάποιος την διαδικασία απογείωσης του αετού  απο το νερό αυτός πρέπει να βρίσκεται ακριβώς μπροστά του με το leading edge να ακουμπάει το νερό. Τις περισσότερες φορές ο αετός καταλήγει με αυτόν τον τρόπο στον νερό οπότε και συνεχίζουμε στον δεύτερο κανόνα. Υπάρχουν όμως άλλες δύο περιπτώσεις που μπορεί να καταλήξει ο αετός στο νερό. 

Η πρώτη είναι με  το leading edge πάνω. Σε αυτή την περίπτωση πιάνουμε και τραβάμε απότομα τα μεσαία σχοινιά. Αφήνουμε και τραβάμε απότομα 4-5 φορές και σιγά σιγά ο αετός γυρνάει και κάθεται μπροστά μας με το leading edge κάτω οπότε και συνεχίζουμε στον δεύτερο κανόνα.

H δεύτερη περίπτωση και πιο σπάνια και δύσκολη είναι να πέσει με το leading edge αλλά να βλέπουμε το πίσω μέρος του αετού. Σε αυτή την περίπτωση τραβάμε προσεκτικά ενα απο τα δυο ακριανά σχοινιά μέχρι το αετός να γυρίσει και να έρθει να κάτσει ανοιχτός μπροστά μας με με το leading edge  κάτω.

Δεύτερος κανόνας: Δεξια ή αριστερά.

Αφού το ο αετός είναι μπροστά μας με το leading edge κάτω πρέπει να αποφασίσουμε απο που θέλουμε να τον σηκώσουμε. Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο αριστερά η δεξιά 9 ή 3ς του παραθύρου. Πάντα επιλέγουμε την πιο ασφαλή πλευρά. Αν υπάρχουν βράχια δεξιά θα παμε επιλέξουμε αριστερά, αν υπάρχουν άλλοι αναβάτες δεξιά θα πάμε αριστερά. Αν είμαστε την μέση του πουθενά θα επιλέξουμε την πλευρά της παραλίας για να αρχίσει να μας τραβάει σιγά σιγά προς την ακτή

Τρίτος κανόνας: Τραβάω το αντίθετο σχοινι.

Αφού αποφασίσουμε από ποια πλευρά θέλουμε να πάμε τραβάμε το αντίθετο σχοινί. Αν θέλουμε να πάμε δεξιά τραβάμε το αριστερό και το αριστερό είναι το κόκκινο και αντίθετα.  Πιάνουμε το σχοινί λίγο πιο πάνω από την μπάρα και το τραβάμε σταθερά. Θα παρατηρησουμε οτι ο αετός θα αρχίζει να γυρίζει και το leading edge να ξεκολλάει απο το νερό. Όταν το μεγαλύτερο μέρος του leading edge έχει ξεκολλήσει από το νερό και παραμένει μόνο το tip του αρχίζουμε και αφήνουμε σιγά σιγά το σχοινί και πιάνουμε το σχοινί. Περιμένουμε ο αετός να πάει στην άκρη του παραθύρου που έχει την ελάχιστη δύναμη και τον σηκώνουμε

Η τελευταία τεχνική, αυτή που τραβάμε το σχοινί,  είναι η δυσκολότερη και μπορεί να εκτελεστεί με πολλούς τρόπους περιγράψαμε τον πιο απλό και ακίνδυνο για έναν αρχάριο. Επίσης πρέπει να τονίσουμε οτι το water relaunch είναι πολύ πιο εύκολο όταν πατώνουμε σε αντίθεση στα βαθιά που είναι πολύ δυσκολότερο. Για αυτό το λόγο πρέπει να το εκτελούμε με σχετική άνεση όταν αποφασίσουμε να ανοιχτούμε.

Ride safe.