How to Self Rescue.

How to Self Rescue.

Το Self rescue είναι μια τεχνική που πολλοί την θεωρούν εύκολη και γι αυτό ίσως  αμελούν να εξασκήθούν σε αυτή. Ωστόσο είναι αυτό που θα μας βγάλει από τις δύσκολες καταστάσεις και θα μας γλυτώσει από πολλούς μπελάδες. Επιπλέον σε καταστάσεις εξάντλησης, υποθερμίας, πανικού ή δυσμενών καιρικών συνθηκών ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει κατακόρυφα.

 Αρχικά ο αναβάτης πρέπει να γνωρίζει πως λειτουργούν τα απασφαλιστικά συστήματα του αετού του κ δεύτερον πώς βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να τα δοκιμάζει καθώς και να είναι το πρώτο πράγμα που κάνει όταν παίρνει έναν αετό για πρώτη φορά.

 Το σημαντικότερο στην τεχνική του Self rescue είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας. Ο πανικός θα οδηγήσει ακόμα και τον εμπειρότερο αναβάτη σε διαδοχικά λάθη που θα κάνουν την κατάσταση δυσκολότερη. Για αυτό ότι και να συμβαίνει θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

 Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασφαλίσει ο αναβάτης είναι ότι ο αετός δεν θα απογειωθεί και θα αρχίσει να τον τραβάει ανεξέλεγκτα για αυτό το λόγο πρέπει να ενεργοποιήσει το απ ασφαλιστικό (Quick Release). Με αυτό τον τρόπο ο αετός θα πέσει στο νερό και η μπάρα θα απομακρυνθεί κάποια μέτρα.  Ύστερα πρέπει να φτάσει τον αετό του, άλλα ανάμεσα στον αναβάτη και τον αετό μεσολαβούν τα σχοινιά και αν αρχίσει να κολυμπάει προς αυτόν χωρίς να τα μαζέψει υπάρχει η πιθανότητα να τυλιχτούν πάνω του με σοβαρό κίνδυνο ακινητοποίησης του. Για αυτό το λόγο πρέπει να τα μαζέψει προσεκτικά στην μπάρα του. Τραβάει το σχοινί που έχει μείνει πάνω συνδεδεμένο με το leash του και με αυτό το σχοινί τραβηγμένο, που εξασφαλίζει ότι δεν θα απογειωθεί ο αετός του, αρχίζει και μαζεύει τα υπόλοιπα 4 κατευθηνόμενος προς τον αετό.

  Φτάνοντας στον αετό εχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κ σημαντικότερο κομμάτι της τεχνικής. Ασφαλίζει τα σχοινιά στην μπάρα και συνεχίζει. Σε περίπτωση που ο αετός είναι φουσκωμένος για κανέναν λόγο δεν τον ξεφουσκώνουμε καταρχάς γιατί λειτουργεί σαν σωστικό μέσο κ δεύτερον γιατί φαίνεται από μεγάλη απόσταση και είναι διευκολύνει στον εντοπισμό του αναβάτη.

 Αν η απόσταση για την παραλία είναι μικρή ο αναβάτης μπορεί να πάρει τον αετό παραμάσχαλα και να κολυμπήσει, αν όμως η απόσταση είναι μεγάλη ή πρέπει να περιμένει βοήθεια καλύτερα είναι να ξαπλώσει μέσα στον αετό με το Leading Edge κάτω από τις μασχάλες ετσι ώστε να κολυμπάει ξεκούραστα άλλα κ να μπορεί να ξεκουραστεί χωρίς κίνδυνο. Στην περίπτωση που το  Leading Edge έχει ξεφουσκώσει εντελώς μπορεί να τοποθετήσει το σανίδι στην μία ακρη  και να αρχίσει να τυλίγει το αετό, όταν τελειώσει μπορεί να δέσει τον αετό με την ζώνη του έτσι ώστε να μην ξεδιπλωθεί και με αυτόν τον τρόπο έχει μια σχεδία.

 Τέλος ο σημαντικότερος και πιο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι να κάνει τον αετό πανί, αν φυσικά οι συνθήκες το επιτρέπουν. Πιάνοντας τις δύο άκρες του αετού μπορεί να κάνει Bodydrag προς την ακτή γλυτώνοντας πολλές ώρες κολύμπι.

Όπως και να έχει ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας του Self rescue είναι η ψυχραιμία βέβαια και η εμπειρία βοηθάει για αυτό ότι και να συμβεί πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι.

Άλλη μία σημαντική τεχνική ππου πρεπει να γνωρίζεις είναι το Water relaunch.