8 μύθοι για το Kitesurf
Μύθος 1: Πρέπει να είσαι δυνατός για να κάνεις kitesurf
Ο καθένας μπορεί να καταφέρει να κάνει kitesurf χωρίς ιδιαίτερη κούραση σε χέρια και πόδια, σε σύγκριση με το wakeboard, όπου μετά από περίπου 10 λεπτά, τα άκρα σου μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται αρκετή κούραση. Στο kitesurf λόγω της ζώνης όπου φοράς κατα την διάρκεια της προπόνησης, αφαιρείται η πίεση από τα χέρια, επιτρέποντας έτσι ακόμα και σε αγύμναστα άτομα να κάνουν kitesurfing χωρίς ιδιαίτερη κούραση.
Μύθος 2: Είμαι πολύ χοντρός / πολύ ψηλός / πολύ μικρός για να κάνω kitesurf
Οι αετοί είναι διαθέσιμοι σε πολλά μεγέθη. Τα άτομα μικρότερης ηλικίας θα πρέπει να επιλέξουν αετούς που είναι μικρότεροι από το μέσο όρο. Προϋπόθεση για να πάρει κάποιος αετό μερικές φορές είναι το άτομο που θέλει να κάνει kitesurf να ξεπερνάει τα 40 κιλά. Σε περίπτωση που είσαι κάτω από 40 κιλά, μπορείς να ξεκινήσεις προπόνηση με έναν trainer kite, όπου είναι μια μικρότερη έκδοση του κανονικού αετού και μετά να ξεκινήσεις μαθήματα με μεγαλύτερους κανονικούς αετούς. Επίσης το ύψος δεν έχει σημασία, σε περίπτωση που νιώθεις ανασφάλεια λόγω ύψους, μπορείς να αντικαταστήσεις την ζώνη μέσης με μια ζώνη καθίσματος. Αυτό θα μετακινήσει τη μπάρα πιο κοντά στο σώμα σου και θα φέρει τον ιμάντα του depower σε καλύτερη απόσταση.
Μύθος 3: Το kitesurfing είναι πολύ επικίνδυνο
Εφόσον λαμβάνονται τις απαραίτητες προφυλάξεις, το kitesurfing είναι ασφαλές άθλημα. Καλό είναι οι αρχάριοι να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και να συμβουλεύονται τον δάσκαλο του kitesurf αν μπορούν να ανταποκριθούν στα καιρικά φαινόμενα της ημέρας. Όταν έχεις αμφιβολίες, αν μπορείς να ανταποκριθείς καλύτερα μην δοκιμάσεις εκείνη την ημέρα, επέλεξε μια άλλη για την προπόνηση σου! Το kitesurfing μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνο μόνο όταν κάνεις μόνος/η σου και φυσικά σε καταιγίδες ή άλλες στιγμές που ο άνεμος δεν είναι σταθερός και αξιόπιστος. Να είσαι πάντα έτοιμος/η να απελευθερώσεις τον αετό σου.
Μύθος 4: Δεν χρειάζομαι μάθημα
Tο kitesurfing είναι 80% δεξιότητες αετού και 20% δεξιότητες σανίδας. Χωρίς μαθήματα θα είναι πολύ δύσκολο να ξεκλειδώσεις και να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες που κρύβονται πίσω από αυτό το άθλημα. Επίσης μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο αν δεν ξέρεις τι κάνεις. Δεν μπορεί να συγκριθεί με το wakeboarding, το σκι ή το surfing διότι όχι μόνο βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, αλλά και όλους στην παραλία. Τουλάχιστον ένα μάθημα είναι υποχρεωτικό. Χωρίς εξαιρέσεις!
Μύθος 5: Θα κάνω ένα μάθημα και θα σκίζω τα κυματα μέχρι το τέλος της ημέρας
Κάθε χρόνο ο εξοπλισμός γίνεται όλο και καλύτερος αλλά ακόμα κι έτσι, είναι δύσκολο να σηκωθείτε και να κάνετε την πρώτη σας φορά ή ακόμα και τη δεύτερη. Θα πρέπει να περάσετε αρκετό χρόνο εξάσκησης και να κάνετε κάποιον επαρκές αριθμό μαθημάτων ώστε να μπορέσετε να σηκωθείτε στο kitesurf.
Μύθος 6: Το kitesurfing μπορεί να γίνει μόνο στην θαλασσα
Μύθος! Το kitesurfing μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μεγάλο όγκο νερού. Μια αμμώδης ακτογραμμή μαζί με καθαρό, σταθερό άνεμο είναι ιδανική. Οι ανοιχτές περιοχές όπως οι Μεγάλες Λίμνες ή οι ωκεανοί έχουν συνήθως πιο ομαλό άνεμο από τις εσωτερικές περιοχές όπως οι λίμνες και οι δεξαμενές. Το kitesurfing μπορεί επίσης να γίνει το χειμώνα (snowkiting) σε ανοιχτά χωράφια ή παγωμένες λίμνες με snowboard ή σκι.
Μύθος 7: Έχω ένα wakeboard, το μόνο που χρειάζομαι είναι έναν αετό
Δυστυχώς το wakeboard σας έχει σχεδιαστεί διαφορετικά από ένα kiteboard. Ένα kiteboard είναι πολύ πιο ελαφρύ, επομένως δεν χρειάζεται τόση δύναμη για να ανέβει στον αέρα. Επίσης, έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει στον αναβάτη να βγάζει και να βάζει τα πόδια του γρήγορα και χωρίς κόπο. Ένα kiteboard έχει επίσης λιγότερο rocker (που σημαίνει ότι είναι πιο επίπεδο) και προορίζεται για οδήγηση στην άκρη.
Μύθος 8: Θα πάρω τον αετό από το car!
Αν δεν είστε έμπειρος kitesurfer και δεν γνωρίζετε ακριβώς τι να αναζητήσετε σε έναν καινούριο αετό, θα πρέπει να μείνετε μακριά από το car! Τις περισσότερες φορές, οι αετοί που βρίσκονται εκεί είναι παλιοί και μπορεί να μην έχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Θυμηθείτε, το kitesurfing είναι ακόμα ένα νέο άθλημα και ο εξοπλισμός σήμερα είναι εκατό τοις εκατό καλύτερος από ό,τι ήταν πριν από 5-6 χρόνια. Αν ψάχνεις καινούριο αετό, μπορείς να εξερευνήσεις και να βρεις τον κατάλληλο αετό για εσένα εδώ.
Διάβασε ακόμα: Kitesurfing το χειμώνα? 6 συμβουλές και κόλπα